skip to Main Content
The Future Is Here!

The future is here!

MTH Utbildning är en nystartad friskola belägen i Hudiksvall som satsar hårt på användandet av digital teknik i klassrummet. På bara ett år har skolan befäst sin position som en av de kanske mest innovativa skolorna i hela Sverige och de blev under höstterminen 2017 utsedda till en Microsoft Showcase School av Microsoft Sverige. Vi på Haldor stöttar MTH Utbildning i hela deras digitaliseringsprocess, med allt från teknikstöd och licenshantering till utbildning och verksamhetsutveckling. Haldors ambition och drivkraft är att hjälpa MTH Utbildning att bli Sveriges bästa skola när det gäller nyttjandet av digitala verktyg samt utvecklingen av digital kompetens i utbildningen.

Under våren har skolan, tillsammans med oss på Haldor, börjat att använda Microsoft Hololens i verksamheten. Microsoft Hololens är en innovativ produkt som enklast kan förklaras som ett headset som projicerar hologram i den verkliga miljön. Det blir alltså en kombination av virtuell (VR) och förstärkt (AR) verklighet – ofta benämnt som Mixed Reality. Tekniken fungerar, enkelt förklarat, på så sätt att Microsoft Hololens använder en rad olika kameror som ”scannar” av den omkringliggande miljön och förvandlar denna verklighet till en 3D-model. Därefter använder Hololens två skärmar som sitter precis framför ögonen för att projicera olika objekt/föremål i rummet runtomkring personen som har headsetet på sig. På så sätt skapas en slags illusion om att objekten/föremålen som projiceras befinner sig i rummet där bäraren befinner sig. Det blir en riktigt häftig upplevelse!


The future is here MTH

Hololens kan nyttjas på en mängd olika sätt i skola och utbildning. Det finns i dagsläget en rad olika applikationer för exempelvis naturvetenskapliga ämnen och samhällskunskap/historia. Bland annat går det att jobba med olika lektionsplaneringar för kemi, biologi, fysik, geologi/geografi där eleverna t.ex. kan få se 3D-modeller på molekyler, kemiska processer, vulkanisk aktivitet och anatomiska strukturer i människan/djur. Det finns också appar som möjliggör virtuella studiebesök till olika platser på jorden, såsom Rom och Machu Picchu i Peru. Det utvecklas massor av applikationer till Microsoft Hololens hela tiden och verktyget blir bättre och bättre ju mer tekniken förfinas. Som nämnt i titeln – Framtiden är här!

 

Peter Olofsson - Utbildningsansvarig Haldor

Peter Olofsson, utbildningsansvarig på Haldor AB.

Back To Top